Windows 10 kan nu bekæmpe ransomware

Windows 10 kan nu bekæmpe ransomware

Den seneste store opdatering til Windows 10, Fall Creators Update (Version 1709), byder på en ny stærk funktion – den kan nemlig forhindre, at du mister filer, hvis du bliver ramt af ransomware.

Du behøver ikke længere at frygte, at dine filer bliver låst af den frygtede trussel ransomware. Det er i hvert fald intentionen med en ny funktion i Windows 10 Fall Creators Update, der beskytter dine filer.

Det er indstillingen Styret mappeadgang, der kommer ransomware til livs. Hvis du aktiverer Styret mappeadgang, vil Windows nægte skadelige pogrammer at få adgang til mapper og filer på din computer.

Det betyder helt konkret, at ransomware ikke kan få adgang til dine filer, og derfor ikke kan låse dem for dig.

Selvom ransomware stadigvæk kan være problematisk, hvis du skulle blive ramt, så vil du med Styret mappeadgang ikke miste dine filer.

Skulle uheldet alligevel være ude, har sikkerhedseksperter udviklet et værktøj, som kan hjælpe dig til at få dine filer tilbage (dog ingen garanti) – uden at det koster dig en krone, se evt. mere her -> https://www.nomoreransom.org/crypto-sheriff.php?lang=en

Sådan aktiveres Styret mappeadgang i Windows 10:
– For at aktivere Styret mappeadgang, skal du finde Windows Defender Security Center på din computer. Det kan du f.eks. gøre ved at søge på Windows Defender Security Center med forstørrelsesglasset lige ved siden af startmenuen.
– Her vælger du Virus- og trusselsbeskyttelse -> Indstillinger for virus- og trusselsbeskyttelse.
– Find Styret mappeadgang og aktivér funktionen.
– Alle dine basale mapper, såsom Billeder, Dokumenter med mere, er nu beskyttet.
– Hvis du vil have andre mapper beskyttet, skal du vælge Beskyttede mapper under Styret mappeadgang.

Vær opmærksom på, at kun de mapper som du vælger her, er beskyttet imod ransomware. Alle andre mapper og filer er stadigvæk i fare, hvis du skulle være så uheldig at blive ramt af ransomware.

Programmer med legitim adgang til disse mapper, skal efterfølgende tilføjes på manuel vis, da alt skrive- og ændringsadgang som standard er udelukket. Denne adgang gives via punktet Tillad en app via styret mappeadgang, som ligeså findes i det førnævnte område.

Del denne artikel